whychus creek residence

Designed to be a vacation house first and become a permanent residence within 10 years, this dwelling near Sisters takes optimum advantage of its site to be comfortable and environmentally friendly.  With varied forms emulating the surrounding canyons and mountains and a palette of materials including zincalume, cedar, glass, and Parklex as an accent, the structure remains low and unobtrusive.  Good environmental design for this residence utilizes renewable materials, solar hot water, radiant heating, concrete thermal mass, SIPs construction, and extensive passive daylighting including an entry court oriented southwest to catch the morning sun.  Low outdoor patios step around the back of the residence drawing sweeping views in through substantial areas of glazing to all areas of the house.

>